sobota, 21 czerwca 2014

Truskawki - świetne do wędlin i ryb!

Truskawki każdy lubi. No, prawie każdy - niektórzy maja na nie alergię. Współczuję. Najczęściej jadamy je solo, lub ze śmietaną i cukrem. Przygotowujemy z nich rozmaite ciasta i desery. Jednak czy te owoce sprawdzają się tylko w roli deserowej? Nie.

Dla niektórych będzie pewnie zaskoczeniem, że truskawki można podać z daniem głównym, połączyć z rybą, zrobić sałatkę. Całkiem wytrawną.

Salsa truskawkowa będzie świetnie pasowała do grillowanych ryb. Te słodkie owoce łączą się świetnie z serami (fetą, mozzarellą, camembertem, itp) i z wędlinami (szynka parmeńska, szwarcwaldzka, gran reserva, kindziuk, suszone kiełbasy).
Można tez przygotować lemoniadę truskawkową, dodać świeże truskawki do wody z lodem, czy też zrobić z nich lody - w sam raz na upały. A może... truskawki z grilla? Tak, też powinny smakować świetnie. Można je podać z innymi owocami, tworząc owocowy szaszłyk (z bananem, ananasem, czy gruszką).

Warto poeksperymentować z truskawkami na wytrawnie. Póki jest na nie sezon. Nie bójcie się eksperymentów w kuchni! chłodnik litewski
chłodnik litewski - tekst jest OK
Na temat chłodnik litewski przepis to też niezłe źródło
przepis na chłodnik litewski - to całkiem niezłe
Na temat chłodnik litewski przepis to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz