czwartek, 10 kwietnia 2014

Kuchnia francuska - czyli jaka?

Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. przepis na pierś z kaczki

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat filet z kaczki przepis to też niezłe źródło Warto rzucić okiem także na pierś z kaczki przepis filet z kaczki przepis - tekst jest OK Wpis inspirowany jest również pierś z kaczki z patelni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz