sobota, 8 lutego 2014

Kuchnia narodowa jako element kultury

Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama fraza "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. żurek śląski przepis też jest ciekawie opisany temat Podobny temat również żurek śląski przepis Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Więcej informacji także tutaj żurek śląski przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz