niedziela, 11 maja 2014

Czemu jemy w restauracjach?

Do jakich restauracji lubią chodzić Polacy? Patrząc na to, jakie typy królują na rynku, odpowiedź jest prosta - pizzerie, albo kuchnia polska w wydaniu około góralskim. Całkiem popularne są też restauracje z kuchnią orientalną - suszarnie, chińczyki, itp.

Powinno być łatwo zjeść dobrą pizzę, albo dania kuchni polskiej. Ale tak nie jest. Pizza serwowana w polskich pizzeriach jest najczęściej typu amerykańskiego, nie włoskiego. A restauracje z kuchnią polską mają identyczne menu - jakieś pierogi, jakieś zupy (żurek, barszcz czerwony), do tego mnóstwo dań z wieprzowiny (schabowe, karkówki, golonka), ewentualnie jakiś kurczak. Ale kuchnia polska nie jest taka uboga w smaki! Ciężko jest dostać dobrą kaczkę, albo gęś (bardzo polskie mięso!). Wołowiny nie ma prawie nigdzie, a jeśli to w formie gulaszu. Nawet te flagowe polskie dania, jak żurek, często są przyrządzone źle. Polska kuchnia to królestwo zup, a serwuje się ich zaledwie kilka.

Więc tak naprawdę konsument musi się nieźle naszukać, żeby zjeść włoską pizze, lub dobrą kuchnię polską, która słynie między innymi z fenomenalnych potraw z dziczyzny. Bo jeśli wychodzimy do restauracji raz na jakiś czas, to chyba chcemy zjeść coś innego, niż domowy obiad. przepis na minestrone
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: blog z przepisami - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Znazlazłem także blog z przepisami
blog z przepisami też jest ciekawie opisany temat
minestrone - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz