Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.
Polskie tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus z ciecierzycy
Jeśli mowa o przepis na hummus to wspomnę też o innych źródłach.
Na temat ciecierzyca przepis to też niezłe źródło
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj hummus pasta - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Warto rzucić okiem także na hummus z ciecierzycy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz