niedziela, 4 maja 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
Znazlazłem także blog kulinarny
Więcej informacji także tutaj blog kulinarny
blog kulinarny - to całkiem niezłe
blog kulinarny - też dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz